A-kasse

A-kasse, fagforening og kontanthjælp

Det kan være umådeligt vanskeligt, at hitte rundt i de forskellige muligheder for økonomisk støtte og forsikringer, hvis uheldet er ude, og du bliver arbejdsløs. Dog er det også et essentielt område at beherske, da det kan sikre dig fra ubehagelige overraskelser.

Forskellen mellem A-kasse og kontanthjælp

Det kan være svært at finde ud af, hvad man er berettiget til, og hvad forskellen for de forskellige hjælpeløsninger egentlig er, dette gælder også forskellen mellem kontanthjælp og A-kasser. Kontanthjælp er som udgangspunkt kun en form for basisunderstøttelse, og der er desuden en lang række krav til hvem, der kan få det. Desuden er man tvunget til at leve af sine midler, før man kan er berettiget til modtagelse af kontanthjælp. Det vil sige at man først skal bruge midlerne fra sin eventuelle formue, investeringer og bilen skal sælges, før man kan få berettigelse til at modtage kontakthjælp.

A-kasse er en helt anden løsning, som er afhængig af dine indestående midler på samme måde. Arbejdsløshedskasse, som det egentlig hedder, kan derimod ses som en garanti for at du kan vedligeholde nogenlunde den samme levestandard, efter at du er blevet arbejdsløs. Det kræver dog, at du har opbygget en minimumsanciennitet hos A-kassen, det vil sige at du har været medlem der i en vis periode, hvilket typisk er 1 år. Når du så har opbygget din anciennitet, er du berettiget til at modtage dagpenge. Hvor meget du er berettiget til at få udbetalt i afhænger af en række faktorer og er forskelligt fra A-kasse til A-kasse. De to typiske faktorer er din ugentlige timeantal og din normale månedlige indtægt. Det vil sige at jo højere din forrige månedlige indtægt og timeantal, desto mere er du også berettiget til, hvis du skulle gå hen og miste dit arbejde.

Er det en fordel at få fagforening og A-kasse sammen?

Mange A-kasser tilbyder også muligheden for at blive medlem af en fagforening samtidig med at du tegner dig til en A-kasse. Dette kan være en stor fordel, da du på den måde også kan få gode tilbud på blandt andet forsikringer, ferier og billetter til diverse events etc. Desuden giver en fagforening dig juridisk støtte og løbende karriererådgivning, hvis du skulle komme ud for at have brug for dette. Så hvis du står og skal tegne dig til en ny A-kasse eller overvejer at skifte i mellem A-kasser, kan det være godt at rådføre dig, om det kunne være en fordel for dig at få den samlede pakke med fagforening og A-kasse i et.

Når du skal til at foretage valget mellem A-kasser og/eller fagforeninger kan det være en god idé at lede efter objektive vurderinger fra eksempelvis Arbejdsdirektoratet, medlemsundersøgelser og tilfredshedsvurderinger. Dette giver dig typisk en bedre vurdering af sagen, end det A-kasserne selv skriver. Og vær forsigtig med at vælge bare på grund af prisen, men husk samtidig på at et højt kontingent ikke nødvendigvis er garanti for kvalitet.

Læg et svar

Din email-adresse bliver ikke vist.Obligatoriske felter er markeret med *

Du kan bruge disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>