Hvordan låner man til et hus eller lejlighed?

Måske er det første gang du overvejer at købe dit eget hus eller lejlighed. De fleste unge starter ud med at bo til leje, da de ikke har råd til at købe et hus, men så finder man hen ad vejen ud af at det kan være dyrere med husleje på lejeboliger – og at det er penge der ikke investeres og derfor forvinder “ud i det blå” hver måned. Når man så pludselig har fast arbejde efter endt studietid og banken er mere villig til at låne én penge, så skifter de fleste fra lejebolig til enten ejerbolig eller andelsbolig (mest almindeligt i de store byer).

Begynd med at tale med banken

Men hvad skal man egentlig gøre, når man gerne vil låne penge til et hus eller en lejlighed? Ja, først og fremmest skal du snakke med din bank og her din bankrådgiver. Kender du ikke denne, kan du enten finde rådgiverens navn og kontaktoplysninger i din netbank, eller du kan ringe til banken og få oplyst, hvem det er du skal tale med.

Banken hjælper dig med et lægge et budget og finde ud af hvor mange penge det er realistisk for dig at låne til en bolig, og dermed også finde ud af hvilke boliger, du har mulighed for at købe. Bankerne har som regel nogle helt faste regler og retningslinjer for dit budget og de fokuserer især på det de kalder for rådighedsbeløb, som er det beløb du skal have tilbage til mad og andet når alle de faste udgifter en betalt. Dette kan du blive meget klogere på, når du snakker med din bank.

Når du så har fundet ud af hvor dyrt du har mulighed for at sidde og dermed hvor stort et beløb det er muligt at låne, så kan du gå til diverse ejendomsmæglere og finde det hus eller den lejlighed der indenfor det økonomiske råderum passer bedst til dine behov og din smag.

Realkreditlån og boliglån

Når du skal købe en bolig er det næsten uden undtagelse millionbeløb vi snakker om. Det er de færreste forundt at have dette i kontanter, og derfor må man låne. Her vil man dele lånet op i to, nemlig et realkreditlån (læs mere her) og et boliglån (læs mere her). Det første er et lån man optager i et såkaldt realkreditinstitut (også kendt som en kreditforening). Dette er et lån baseret på obligationer og er en del billigere end banklån. Der er en regel om at man kun må finansiere 80% af boligens værdi med et realkreditlån, hvorfor man er nødt til at låne resten i banken som en boliglån.

Læg et svar

Din email-adresse bliver ikke vist.Obligatoriske felter er markeret med *

Du kan bruge disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>